زمین بیشترین انرژی خود را که شامل انرژی جنبشی ، شیمیایی و گرمایی میباشد را از نفت می گیرد. جهان به کمک این ماده حیاتی است که به طلای سیاه معروف است ،کوچکترین موتور ماشین تا بزرگترین ناوگانهای سنگین را به حرکت در میآورد و بسیاری از تولیدات و مصنوعات صنایع سنگین و جدید پتروشیمی، فرآوردههای دارویی، پارچهها و کود ها ، الیاف مصنوعی، پلاستیکها، چسبها، لوازم بهداشتی و آرایشی ساخته میشود.
در کشور نفت خیز ما هم که به عنوان یکی از منابع و معادن بزرگ نفت و گاز جهان به شمار میرود. داشتن نیرو انسانی متخصص و کارآمد و تربیت آنها برای بهرهبرداری درست و بهینه از این سرمایه خدادادی و جوابگویی افراد به نیازهای آتی صنعت نفت کشور، بسیار ضروری به شمار می رود .
مهندسی نفت دارای گرایشات ذیل می باشد :
- مهندسی اکتشاف نفت
- مهندسی حفاری نفت
- مهندسی مخازن نفت
- مهندسی بهره برداری از منابع نفتی
هدف از به وجود آمدن این چهار گرایش تربیت مهندسین کارآمدی است که بتوانند روشهای بهینه بهرهبرداری از منابع نفت و گاز را طراحی و اجرا کنند.
ساعات کاری مهندس نفت با توجه به نوع تخصص و محل کار او متفاوت است. پرسنل دکل و سکوهای نفتی (منطقه عملیاتی) به صورت هفتگی (دو هفته کار و دو هفته استراحت) و در دو شیفت کاری (روزکار و شب کار) مشغول به کار هستند .
سایر کارکنان دکل نفتی همچون رئیس دستگاه ، زمینشناس، گلنگار، گلشناس، پزشک، مکانیک و برقکار که حدود یکصد نفر برای یک دکل می شوند، که در محل دکل در طول شبانهروز حضور دارند.
اکثر پرسنل دکل حفاری خشکی و سکوهای حفاری دریایی مشابه یکدیگرند. همچنین کارکنان سکوهای دریایی در همان جا استراحت می کنند ( تمامی امکانات وجود دارد ) . امکانات امداد و نجات از جمله هلی کوپتر و قایق های نجات و تیم پزشکی در محل آماده است تا در مواقع خطر مانند وقوع حریق به سرعت عملیات امداد و نجات را آغاز نمایند.
یکی از بالاترین درجات شغلی در روی دکل و منطقه عملیاتی، "کمپانی من" می باشد. کمپانی من یا همان ناظر عملیات حفاری در محل است. کمپانی من معرفی کننده شخصی به عنوان نماینده تمام وقت شرکت نفت در محل حفاری چاه است که بر اجرای برنامه حفاری ارائه شده از سوی اداره کل حفاری مطابق بر زمانبندی به صورت شبانه روزی نظارت دارد و با ارائه راهکارهای لازم در هر شرایط ، ضمن رعایت نکات ایمنی و صرفه جویی در هزینه ها سبب تسریع درحفاری چاه می شود.
وظیفه یک مهندس نفت به شرح ذیل می باشد :
- طراحی تجهیزات برای استخراج نفت و گاز
- انجام دادن درست عمل حفاری اطمینان یافتن از نصب، بکارگیری و نگهداری درست از آنها
- اطمینان یافتن از ارزیابی درست چاه ها
- گسترش راه های تزریق آب، مواد شیمیایی، گازها یا بخار
- استفاده از تجهیزات کامپیوتری برای شناسایی محل چاه ها
- گسترش برنامه ریزی های حفاری زمین های نفت خیز و بازیابی نفت و گاز
- همکاری با سایر متخصصان مانند مهندسان شیمی و زمین شناسان
- ارزیابی قابلیت تولید در مخازن
- شخیص ویژگی ها و چگونگی رفتار با چاه های گوناگون
- صیانت از منابع نفت و گاز و ارائه روش های عملی بری افزایش طول عمر این منابع
این شغل برای چه کسانی مناسب است ؟
- افرادی که از توانایی درک سیستم های پیچیده و منطق برخوردار است ، و می تواند با کمک خلاقیت خود سیستم های جدید ایجاد کند.
- اشخاصی که در حل کردن مسایل و ارائه راه حل های مبتکرانه تبحر زیادی دارد ،علاقه ی بسیاری به این امور دارد.
- کسانی که از دقت بالایی برخوردار هستند و دارای مهارت های فنی خوبی می باشند. معمولا زمان زیادی را برای کار خود می گذارند.
- افرادی که تحلیل گر ماهری هستند و به دنبال راه کارهای جدید و چگونگی انجام مسایل می پردازند.
- تسلط به زبان انگلیسی علاوه بر دو درس ریاضی و فیزیک که دو درس پایه در تمامی رشتههای مهندسی از جمله رشته مهندسی نفت است، درس زبان انگلیسی نیز در این رشته اهمیت ویژهای دارد.
- به دلیل اینکه نوع کار فارغالتحصیلان این رشته سنگین است و محیط کارشان نیز خارج از شهر است، دانشجویان این دانشگاه از بین داوطلبان مرد انتخاب میشوند.